Moes

2019-03-09T13:19:50+00:00

Over Moes

Moes staat aan de start van zijn sportcarrière. Het moment is daar, het is nu of nooit! Die gedachte brengt druk met zich mee. Er liggen ook verleidingen op de loer. Sport, school, vrienden en meisjes, hoe zorgt hij ervoor dat hij de juiste keuzes maakt?

Moes wordt gewaardeerd vanuit zijn omgeving. Iedereen denkt dat hij er wel komt. Alleen vindt hij het soms lastig om de opofferingen te maken die nodig zijn. Zonder de juiste (personal) coaching dwaalt hij af van zijn einddoel. Durft hij ook zelf om hulp te vragen?

Zijn omgeving

“In mijn omgeving familie en vrienden die geloven dat het mij wel zal lukken om topsporter te worden. Toch zegt mijn sporttrainer dagelijks dat het beter moet! Mijn vrienden hebben meer vrije tijd dan ik. Mijn leven bestaat uit school, trainen, slapen. Ze vinden het jammer dat ik niet altijd mee kan chillen.”

“Ik ervaar dat ik soms twijfel of ik mijn droom wel kan verwezenlijken. Lukt het mij om topsporter te worden? Kan ik wel de beste zijn? Mijn hele leven is ingericht als competitie, waarin resultaat telt! Ik zou willen dat mensen weten wat ik ervoor moet laten om de top te bereiken.”

moes kaart

Hulpvraag

Hoe ga ik om met de druk?
Hoe vind ik de balans tussen topsport en een sociaal leven?
Hoe behoud ik de focus?

Zijn CANIDREAM journey

Moes bezocht een CANIDREAM zomerfestival in Delft. Daar volgde hij ook een workshops over doelen stellen en kwam naar voren dat het behouden van focus een belangrijk leerpunt voor hem was.

Hij schreef zich in bij CANIDREAM en hoorde het verhaal van een voormalige topsporter die net als hij alles voor zijn sport over had. De topsporter vertelde dat talent alleen niet genoeg was om topsporter te worden, het ging vooral om focus en discipline.

Moes wilde meer over discipline leren door een dag stage te lopen met de politie en brandweer. Hij sloot het programma af door zijn geleerde lessen te presenteren tijdens het eindevenement.

Resultaat

Hij heeft geleerd hoe prioriteiten te stellen. Hij durft zich vaker kwetsbaar op te stellen en ervaart meer innerlijke rust. Hij ervaart spelplezier en weet dit te combineren met presteren.

Nazorg

Moes heeft de juiste begeleiding gevonden. Een persoonlijke coach die hem heeft geholpen hoe met de verleidingen om te gaan. Hij beseft beter dan ooit dat de keuzes die hij nu maakt, bepalend zijn of hij zijn doel zal behalen om topsporter te worden. Feestjes en meiden komen later wel. Moes komt af en toe terug bij CANIDREAM als rolmodel. Maar alleen als hij tijd heeft.

Leona

2019-02-11T20:59:11+00:00

Leona

Leona haalt goede cijfers. Op school heeft ze wel een aantal vrienden, maar na schooltijd is ze graag alleen. Haar ouders zijn trots op haar, maar vinden dat Leona een betere dagbesteding nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Leona is empathisch, maar vindt het vaak moeilijk om over haar eigen gevoelens te praten. Ze denkt vaak na over haar toekomst. “Wat wil ik worden? Wat ga ik doen? Wie wil ik zijn?” Ze weet het nog niet zo goed en heeft ook geen plan hoe daar achter te komen. Wat nu?

haar omgeving

“In mijn omgeving zie ik klasgenoten die wel weten wat ze willen, maar ik heb zelf geen idee. Ze hebben ook allerlei bezigheden na school en worden wel gewaardeerd. Misschien moet ik ook meer laten zien wie ik ben en wat ik kan.”

“Ik ervaar dat ik niet dezelfde interesses heb als mijn leeftijdsgenoten. Ik wil graag iemand ontmoeten die mij kan helpen om mijn eigen interesses en talenten te ontdekken. Misschien dat ik ooit wel een podium krijg om dit te laten zien.”

Leona kaart

Hulpvraag

Hoe kom ik erachter wat ik wil?
Als ik weet wat ik wil, wat is dan de volgende stap?
Hoe uit ik mezelf met meer zelfvertrouwen?

Journey

Leona deed mee aan een CANIDREAM programma om erachter komen wat ze leuk vond. Al vanaf het begin merkte ze een klik met de andere CANIDREAM-jongeren die ook hun talenten wilden ontdekken. Tijdens een excursie naar de TU Delft leerde ze meer over het ondernemerschap en de rol die technologie daarin kon spelen. Ze raakte hierdoor geïnspireerd en wilde hier meer over weten. Tijdens de workshops en aan dat ze meer wilde leren technologie en vormde een werkgroepje waarin wekelijks documentaires bekeken over succesvolle ondernemers. Via CANIDREAM liep ze vervolgens ook een mini-stage bij een start-up die zich bezig houdt met Robots. Haar ervaringen met het ondernemerschap presenteerde zij bij de afsluiting van haar programma.

Resultaat

Ze weet beter wat ze wil. Ze is geactiveerd en is beter in staat te handelen naar eigen plan. Ze heeft meer zelfvertrouwen gekregen en is zelfredzamer geworden.

nazorg

Leona is spraakzamer geworden en durft haar talenten vaker te laten zien. Zij heeft samen met studenten een rondleiding georganiseerd op de TU Delft campus. Zij is erachter gekomen dat ze een passie heeft voor technologie. Het is haar droom om een software ondernemer te worden. Leona heeft meer zelfvertrouwen gekregen en een beter beeld voor de toekomst. Tegenwoordig helpt ze ook mee met het organiseren van CANIDREAM techniek evenementen.

Gladys

2019-02-11T21:02:03+00:00

Gladys

Gladys zit in 5 VWO en moet een studierichting kiezen. Naast haar baantje en haar sociale contacten, heeft ze extra vakken en wil ze graag hoge cijfers halen. Gladys is erg zelfstandig en iedereen gelooft in haar. Ze heeft een sterke prestatiedrang.

Gladys wil alle ballen in de lucht houden. Haar perfectionisme veroorzaakt vaak stress. Ze neemt te weinig tijd voor zichzelf en vergeet soms balans te houden.

Haar omgeving

“In mijn omgeving zie ik familie en vrienden die aangeven dat ik vaker rust mag inplannen en meer nee mag zeggen. Ik sta altijd klaar voor anderen, maar mijn dierbaren denken dat het soms ten koste gaat van mijzelf.”

“Ik ervaar dat ik mezelf veel met anderen vergelijk. Binnenkort moet ik een studiekeuze maken, maar wat wil ik eigenlijk. Ik mag zeker niet falen. Wat verwachten mijn ouders van mij? En wat gaan mijn vrienden doen?”

Gladys kaart

Hulpvraag

Hoe houd ik balans?
Hoe ga ik om met de druk?
Wat wil ik doen met mijn
toekomst?

Journey

Gladys deed mee aan een Dreamday die op haar school werd verzorgd. Ze meldde zich vervolgens aan bij een CANIDREAM Programma om verder aan haar doelen te werken. Voor de start werd er een intake gesprek gehouden met haar ouders.

Canidream verzorgde een visionboard workshop waarin zij werd uitgedaagd om haar dromen uit te beelden. Heel veel had te maken met kunst. Schilderen en fotografie waren voor haar altijd al een creatieve uitlaatklep, maar na een bezoek aan een Escher tentoonstelling raakte ze pas echt geïnspireerd om er meer mee te gaan doen. Zou kunst iets zijn voor haar toekomst?

Gladys rondde het programma af door tijdens het eindevenement een presentatie te geven aan de andere kinderen over haar favoriete kunst.

Resultaat

Ze heeft geleerd om meer rust in te plannen. Ze is zelfbewuster geworden over haar eigen gedrag. Ze heeft meer duidelijkheid over haar studiekeuze.

nazorg

Gladys is er achter gekomen dat zij creatieve talenten heeft. Bezig zijn met kunst geeft haar rust en leegt haar hoofd. Ze denkt er daarom over na om van haar nieuwe hobby haar studie te maken. Gaat ze een kunstopleiding doen of toch de analytische kant op? Haar ouders weten nu wat haar dromen zijn en ondersteunen haar bij het maken van deze keuze. Gladys helpt af en toe als vrijwilliger bij CANIDREAM om andere jongeren te helpen bij het maken van hun studiekeuze.

James

2019-02-11T20:55:56+00:00

James

James komt uit een éénoudergezin en is enig kind. Zijn moeder geeft hem weinig aandacht, het voelt alsof hij er soms alleen voor staat. Zijn school probeert hem te helpen, maar weet niet goed hoe hem te bereiken.

Iedereen kent James, maar hij heeft geen echte vrienden. Hij weet namelijk niet zo goed hoe hij zich open moet stellen. Zijn omgeving kan hem ook moeilijk peilen, ze hebben geen idee wat er in hem omgaat. Wanneer hem een persoonlijke vraag gesteld wordt, klapt hij dicht. Hij praat niet graag over zijn thuissituatie.

zijn omgeving

“In mijn omgeving zijn geen goede voorbeelden of rolmodellen! Sommige mensen zijn wel cool (zoals mijn docent). Ze proberen mij te helpen, maar ze begrijpen mij toch niet!”

“Ik ervaar dat tegenslag bij mij leven hoort. Waar moet ik beginnen? Veel mensen zeggen dat het gaat mij toch nooit gaat lukken, maar ik ga ze het tegendeel bewijzen!”

james kaart

Hulpvraag

Hoe kan ik mezelf beter uiten?
Waar vind ik mensen die mij
begrijpen?
Wat vind ik tof om te doen?

Journey

James deed mee aan een vakantieprogramma van CANIDREAM. Daar merkte hij dat hij zijn ei goed kwijt kon in muziek. Hij raakte vooral geïnspireerd door een succesvolle producer die een workshop verzorgde over zijn beroep. James herkende zich in zijn verhaal, de producer kwam ook uit een instabiele thuissituatie (rolmodel).

Tijdens de 1 op 1 gesprekken met CANIDREAm coaches gaf James aan dat het zijn doel was om teksten te leren schrijven. Na enkele weken oefenen, zorgde Canidream ervoor dat hij een halve dag 1 op 1 begeleid werd door de producer en tot zijn verrassing een nummer mocht opnemen. Met dit nummer heeft hij ook opgetreden tijdens de afsluiting van het programma, waarna hij zijn CANIDREAM certificaat heeft ontvangen.

Resultaat

Hij heeft geleerd om zichzelf meer te waarderen en is zelfredzamer. Hij is erachter gekomen dat hij goed zijn gevoelens kan uiten in zijn muziek. Hij heeft zich sociaal ontwikkeld en kan daardoor makkelijker contact maken met anderen.

NAZORG

James heeft nu een nieuwe hobby. Als hij zich verveelt of eenzaam voelt, schrijft hij  teksten over wat hij meemaakt. De positieve reacties die hij krijgt, geven hem meer zelfvertrouwen. Omdat hij zich via zijn muziek leert openstellen, durft hij in de praktijk ook vaker te laten zien wie hij is. James heeft zich al ingeschreven voor het volgende Canidream thema-programma.